Ronda

Ronda ligger høyt på et platå i fjellene i Málaga-provinsen. Byen er blant de flotteste i hele Andalucía, og er spesielt kjent for elvejuvet El Tajo som deler byen i to. På den ene siden stammer bydelen fra middelalderen, og på den andre fra 1700-tallet. 
Over det smaleste og høyeste av Tajo-kløften går broen Puente Nuevo, en imponerende ingeniørbedrift fra det 18. århundre. Fra broen har man en flott utsikt, med hele 90 meter ned til elven Guadalevin. Under den spanske borgerkrigen ble nasjonalistiske sympatisører kastet ned i juvet fra broen. Pass på at du ikke bøyer deg for lnagt utover broen, for å finne den beste foto-vinkelen. Flere er falt utenfor. Med dødelig utgang. Senest skjedde dette for et knapt år siden.

Tyrefekting har sitt opphav i Ronda, og her ligger også landets eldste arena som ble bygget i 1785. Den ble berømt takket være tyrefekter-legenden Pedro Romero. Det var han som først fant på å bruke det berømte røde kledet la Muleta, og han beseiret over 5000 okser i løpet av sin karriere. Areanaen har også et fasinerende museum.

Like ved ligger parken Alameda de Tajo med vakker utsikt over Guadalevindalen. Kjøper du brød, noe nyskåret pålegg og en flaske, kan lunsjen nytes i parken, mellom eksotiske planter og trær som gir skygge og svalt vær om sommeren.

I byens sydlige del ligger byens domkirke Santa María la Mayor, som egentlig var en moske, men er senere bygget om til kirke. På denne siden av Tajo-juvet er det også flere mauriske palass. Baños Arabes (arabiske bad) fra 1200-tallet er svært godt bevart og vitner om at Ronda en gang var hovedstad i et maurisk kongedømme. Byens beliggenhet gjorde at den var en av de siste som falt under gjenerobringen, først i 1485 inntok de kristne tropper byen. Fra Ronda går det tog til Málaga, Madrid, Sevilla, Córdoba, Algeciras og flere andre byer. Det går også buss til flere byer på Costa del Sol.


 

About the Author

My name is Andreas Beining. Beining is an old Norwegian word, meaning "good helper" or "favour". I certainly believe that I am a good helper! :)