Guaro

Guaro ligger i Guadalhorce dalen, 40 km fra Malaga by. Fra kysten er de tre hovedveier til Guaro. Fra Malaga – kjør til Coin. Avkjøring ved flyplassen. Fra Fuengirola – kjør til Mijas og her videre mot Coin. I Coin, kjør i retning Ronda. Etter noen kilometer står skilt på venstre side av veien mot Guaro. Fra Marbella – kjør mot Monda. Ta av veien her mot Guaro.

I midten av januar til mot slutten av februar blomstrer mandeltrærne på begge sider av veien. Samtidig blomster det gul lykkekløver (Oxalis) på markene under mandeltrærne. Det er et utrolig vakkert syn, som er verdt en avstikker. Området i Guadalhorce dalen og ved La Sierra de las Nieves står under vern av FN.
Parker bilen før du kommer inn i sentrum, for her er det trangt.
Det er ikke mange barer og restauranter i byen. Gå på en lokal bar og snakk med lokalbefolkningen. De er vennlige og nysgjerrige overfor utlendinger. Om lørdagene er diskoteket åpent i restauranten ved bytorvet. Her er alle mellom åtte og åtti velkomne.

Opprinnelig lå byen Guaro høyere opp i fjellet med et vakttårn som midtpunkt. Tårnet var en del av forsvarsverket i Guadalhorce dalen. Senere ble byen flyttet noe ned i dalen, mer beskyttet mot vind og vær. Byen ligger 362 meter over havet og har en nedbørsmengde på 660 liter i året. Gjennomsnittstemperatur er 17 º og antall soltimer i året er 2.850. Byens viktigste bedrift er olivenmøllen ”La Guarena” som er et kooperativ. Her kan du kjøpe olivenolje av ypperste kvalitet. Er du interessert i oliven, spør gjerne. De ansatte er stolte av den moderne oljemøllen og viser gjerne rundt. En annen spesialitet er smijern. Flere mindre verksteder lager kunst og bruksgjenstander. Her kan du få spesialønsker oppfylt.

Byfester
”San Isidro” – 15. mai. To dagers byfest.
”Feria de la Primavera” – Vårfest ca. 20 til 30. april
”Feria” – Tradisjonell høstfest til ære for helgenen ”San Miguel” – siste uke av august
”Mayordomas” – innledning til julen – 7. og 8. desember – prosesjon, fyrverkeri etc.

Kulinarisk
Siden Guaro ligger i ”Mandeldalen” skulle man tro at mange retter er basert på mandler. Men utenom mandelsuppe – ”Sopa de Almendras” og mandelkake er de få produkter av mandler. Byen er i dag mer preget av oliven. F. Eks. ”Sopa hervia” (av hvitløk, brød, olivenolje og asparges). En lokal spesialitet er ”Chivo al tomillo” (lam i timian). Om våren vokser vill asparges i fjellene. Prøv den i en omelett – ”Revuelto de esparragos”.

Overnatting
Det finnes flere private som leier ut rom. Se skilt utenfor husfasaden. Eneste pensjonat er:
Hostal Villa de Guaro (**), Tel 952 45 78 84, Fax: 952 86 28 52. Pensjonatet var tidligere kvarter for sivilgarden.  

About the Author

My name is Andreas Beining. Beining is an old Norwegian word, meaning "good helper" or "favour". I certainly believe that I am a good helper! :)