Granada

Granada er berømt for sin skjønnhet, og det mest imponerende testamentet etter maurerne – Alhambra. Byen var maurisk i nesten 800 år, og den siste spanske byen som araberne mistet til Isabella og Ferdinand, da den falt i år 1492.

Den første kongen i Nasride-dynastiet Ibn el Ahmar, besluttet i 1238 å flytte sitt hoff til Alhambrahøyden. Her ble høydepunktet av maurisk arkitektur i vesten oppført, i den flotteste mudejar-stil man kjenner til i verden. Det flotte sommerpalasset Generalife med det praktfulle hageanlegget og de andre arkitektoniske perlene i Alhambra, ligger vakkert til ved foten av Sierra Nevada.

Etter at Granada kom under de kristnes kontroll, begynte Carlos V på sitt palass i 1526. Det blir sett på som det vakreste renessansekompleks i Spania, selv om det virker noe malplassert i de mauriske omgivelsene.

I forhistorisk tid ble Granada kalt Ilbyr. Da romerne bygde deres egen by på stedet gav de den navnet Illibris. Maurerne kalte byen Granada. Navnet betyr stor borg, etter den romerske festningen som engang stod på Albacin-høyden. Da maurerne kom var byen hovedsaklig befolket av jøder, de kalte den for Garnat-al-Yahud som betyr Jødenes Granada.

Utover Alhambra er det mange andre severdigheter i byen. Plaza Nueva er sentrum i den gamle delen av Granada og ble bygget av de kristne like etter gjenerobringen. Domkirken Santa María de la Encarnación er et renessansemesterverk og symboliserer kristendommens seier i Spania. Arbeidet ble startet i 1523 og vestveggen er tegnet av den kjente barokkunstneren Alonso Cano fra Granada. I Det kongelige kapell ligger de katolske regentene Isabella og Ferdinand begravet.

Ønsker man noe å spise, finnes det mange restauranter i området bak Plaza Nueva, nedenfor Alhambra og i området rundt domkirken.

Granada har tog- og bussforbindelser til de fleste større byer.

Obs! Besøkstips for Alhambra. På grunn av den voldsomme tilstrømningen av besøkende, er det innført et tak på 8.400 besøkende pr. dag. Og siden billettkontoret på Alhambra kun har 2.000 billetter selv, er det ikke unormalt at billettene er utsolgt allerede kl. 10.30. For å være sikker på å komme inn, kan du kjøpe pakketur fra et turselskap. Stikk innom nærmeste reisebyrå og sjekk pris og muligheter. Billetter kan også kjøpes i filialene til banken "BBVA".

About the Author

My name is Andreas Beining. Beining is an old Norwegian word, meaning "good helper" or "favour". I certainly believe that I am a good helper! :)