Gibraltar

Gibraltar eller "The Rock" helt på sydspissen av solkysten, er en del av restene etter det britiske koloniveldet. Siden Utrecht avtalen i 1713, har britene klamret seg fast på klippen. Strategisk har Gibraltar i dag liten betydning, og britene trakk tilbake sine militærstyrker i 1991. Siden 1985 har grensen mot Spania vært åpnet, men spanjolene gjennomfører stadige "gå sakte" kontroller på grensen. Å kjøre bil inn til Gibraltar går nokså greit. Men tilbake kan spansk toll og pass kontroll ta opp til flere timers venting.
Med buss går det raskere, og alle reisebyråer langs kysten tilbyr rimelige bussreiser. Et alternativ er å parkere i La Línea, og spasere over grensen. Der står britiske busser som på høyre side av veien, kjører inn til sentrum. Få mennesker på solkysten ser på Gibraltar som et feriemål, selv om det finnes såvel turistattraksjoner som vannsport, delfinturer, gode restauranter og hoteller. Men Gibraltar er en fin dagstur – ikke minst når det kommer besøk som skal oppleve kysten. Fra Malaga er det kun to timers biltur til Gibraltar.

Utsikten fra "Klippen" hvor man kan se selve Gibraltarstredet med Afrika på den andre siden, glemmes ofte av folk fra solkysten som kun er på en hurtig handletur. Til toppen kommer man enkelt med kabelbanen eller minibuss. På toppen og mellomstasjonen til kabelbanen, er det apene som regjerer. Obs: det er ikke tillatt å mate apene. Og husk de kan til tider være aggressive. Spesielt når de har løpetid eller har apeunger.

Når man blir sulten, kan det velges mellom tradisjonelle engelske restauranter, eller fra et stort utvalg av internasjonale kjøkken. I tillegg er det mange puber som serverer engelsk pubmat. Langs hovedgaten – Main Street og i området rundt, finnes det et vell av butikker av alle slags. Selv om den offisielle valutaen er pund, er euro akseptert som betalingsmiddel. Betaler du med pund, pass på å få britiske pund tilbake. Gibraltar pund er kun gyldige på stedet.

For en tur på stranden er det flere strender å velge mellom. Mot Atlanterhavet ligger strendene Camp Bay og Little Bay. Adgangen til strendene er forenklet med trapper og terrasser. På den andre siden av Klippen ligger Landsbyen Catalan Bay. En tidligere fiskerlandsby som mange spanjoler søkte tilflukt i under Napoleons invasjon av Spania. I dag er det et blomstrende strandsted med alt som hører til. Siden Spania ikke aksepterer Gibraltar som "kronkoloni", lages ofte vanskeligheter. For eksempel har Gibraltar internasjonalt forvalgnummer til telefon "350". Men siden kablene går gjennom Spania, er det ofte problem å komme frem. Prøv da lokalt spansk forvalg som er: 956 7

About the Author

My name is Andreas Beining. Beining is an old Norwegian word, meaning "good helper" or "favour". I certainly believe that I am a good helper! :)