Spania

Spania

I Norge er Spania mest berømt som turistmål, men landet har utrolig mye mer å by på enn strandlivet langs Costa Blanca og Solkysten. Landet er en smetedigel av folk og kulturer. Dette solfyllte landet hvor mange ulike sivilisasjoner har funnet grobunn gjennom historien, beskrives gjerne som et miniatyrkontinent. Landskapet varierer fra ørken til snekledte fjell som kan ta pusten fra selv en nordmann, og fra den nakne høysletten quot;La Mesetaquot; til de fruktbare jordbruksområdene ved Valencia og i Andalucía. Etter lange år under Francos diktatur har spanjolene igjen fått tilbake sin stolthet. Landet var tross alt verdens førende imperium gjennom flere hundre år. Etter at landet kom med i EU i 1986, har det opplevet en utrolig vekst, og er det landet i unionen hvor handelen vokser hurtigst.

I Spania tilbringer man store deler av dagen utendørs. Selv små landsbyer har sin Plaza Mayor, som er byens torg og samlingspunkt. Gatene er spanjolenes annet hjem, noe som er mulig takket være det gode klimaet. Mens det er quot;siestaquot; som trekker folk hjem mellom 13.30 og 17.30, er det senere når solen går ned, tid for quot;el paseoquot;. Den uunnværlige spaserturen om kvelden. Da går gjerne turen til den lokale bar for tapas og en øl eller et glass vin. Eller en kan bare rusle gatelangs og kanskje stikke innom et utested langs veien. Spanjolene er svært opptatt av sport, og særlig fotball og tyrefekting er flittig diskutert når spanjoler treffes.De katolske helligdager og helgener markeres ofte med en fiesta. Etter en halvtimes messe i kirken er det fest med dans, opptog, tyrefekting og fyrverkeri. Påsken er årets store begivenhet for kirken, da tømmes kirkene for helgenbilder og Jesus-figurer som bæres rundt i gatene.De siste førti år har det flyttet mange mennesker fra mindre steder til de store byene. I dag bor førti prosent i byer med mer enn 500.000 innbyggere. Nærmere en million mennesker oppholder seg ulovlig i Spania, de fleste kommer fra Marokko, Tunis og Algerie.

Offisielt navn: Reino de España Hovedstad: Madrid
Statsform: Konstitusjonelt MonarkiInbyggere: 40 millioner
Offisielt språk: Spansk (Kastiljansk)
Andre språk: Katalansk, galisisk og baskisk
Areal: 504.782 km2
Befolkningstetthet: 77,6 pr. km2
Personer pr. husstand: 3,3
Naboland: Andorra, Frankrike og Portugal
Næringsliv: Tjenesteyting 68 %, Industri 21 %, landbruk 11 %
Valuta: € (euros)
Klima: Temperert og subtropisk
Tidssone: GMT+1 (Som Norge)

Den spanske økonimien har vokst kraftig etter at diktaturet tok slutt. Fra å være et lite utviklet landbruksland, er det nå blitt en viktig industrinasjon. Spanias medlemskap i EU har ført til store økonomiske tilskudd og store utenlanske investeringer.Landbruket er fremdeles viktig for Spanias økonomi, det sysselsetter hver tiende spanjol. Spania er verdens største produsent av olivenolje, appelsiner, sitroner og mandariner. Vinproduksjonen er verdens tredje største, etter Frankrike og Italia. Landbruket består ofte av små enheter og er ofte lite effektivt drevet. Dette gjelder ikke i Andalucía hvor en finner store gårder på flere tusen dekar land.Spanias fiskeflåte er den største i EU, og den tredje største i verden. Spanjolene spiser i gjennomsnitt 40 kg fisk om året, og det blir importert fisk blant annet fra Norge.Fra midten av 80-tallet har industrien hatt en årlig vekst på 5 %. Spesielt Catalonia, Baskerlandet, Madrid og Valencia har mye industri. Størst er bilgiganten Seat med rundt 20.000 ansatte.Turismen er en gullgruve for Spania. Hvert år besøker rundt 50 millioner utlendinger landet, for å søke sol og varme. Tre av fire turister reiser til strendene ved Costa Brava og Costa del Sol, Kanariøyene og Balearene (Mallorca, Menorca og Ibiza). Hver tiende jobb i Spania er innenfor turismen, og står for over ti prosent av brutto nasjonalprodukt.

About the Author

My name is Andreas Beining. Beining is an old Norwegian word, meaning "good helper" or "favour". I certainly believe that I am a good helper! :)